İlgili olarak bakınız:
Gümrükler Genel Müdürlüğünün 16.10.2024 tarihli ve 101678614 sayılı yazısı (Gecikme Zammının KDV Matrahına Dahil Edilmesi)
Gümrükler Genel Müdürlüğünün 21.08.2024 tarihli ve 100010136 sayılı yazısı (Engelli Kişilerce Yurt Dışından İthal Edilen Araçlar ÖTV ve KDV Matrahı)
Genelge No: 2024/12 (1061 TPS-Jandarma Genel Komutanlığı-KDV İstisna Belgesi)
İthalatta Gözetim ve Korunma Önlemi Uygulamaları Kapsamında Hesaplanan Katma Değer Vergisinin İndirim Hakkının Kaldırılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 7846) (24.11.2023 t. 32379 s. R.G.)
Katma Değer Vergisi Sirküleri (KDV-70/ 2023-1) (Mücbir Sebep Nedeniyle İhraç Kayıtlı Teslimlere İlişkin İhracat Sürelerinin Uzatılması)
Gümrükler Genel Müdürlüğünün 30.11.2022 tarihli 80479953 sayılı yazısı (Döviz Cinsi Faturaya İstinaden Türk Lirası Cinsinden Ödemenin Yapıldığı Durumlarda Yapılacak İşlemler Hk)
Genelge No: 2022/2 (Genelge-Milli Savunma Bakanlığı-KDV İstisna Belgesi)
Genelge No: 2021/2 (TPS-Emniyet Genel Müdürlüğü-KDV İstisna Belgesi)
Genelge No: 2019/40 (İçişleri Bakanlığı-Sahil Güvenlik Komutanlığınca düzenlenen KDV İstisna Belgesinin Tek Pencere Sistemine alınması hk- 1036 kodlu TPS-Sahil Güvenlik Komutanlığı-KDV İstisna Belgesi)
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Bursa Vergi Dairesi Başkanlığının 11.07.2019 tarihli ve 45404237-130[I-18-3]-E.127665 Sayılı Özelgesi (Gümrük Müşavirliğince verilen ATR dolaşım belgesi onaylama hizmetinin KDV’den istisna olup olmadığı hk.)
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı İzmir Vergi Dairesi Başkanlığının 16.10.2017 tarihli ve 21152195-35-02-83371 sayılı özelgesi (Test amaçlı bedelsiz verilen numune ürünlerin VUK, KDV ve ÖTV Kanunu yönünden değerlendirilmesi hk.)
Gümrükler Genel Müdürlüğünün 07.06.2016 tarihli ve 16532330 sayılı yazısı (Plastik hurdasının ikincil işlem görmüş ürün olarak ithalatında KDV muafiyet uygulaması hk.)
Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 2016/36 Sayılı Genelgesi (Maliye Bakanlığı tarafından düzenlenen Vergi Dairesi İstisna Belgesinin Tek Pencere Sistemi kapsamına alınması)
Gelir İdaresi Başkanlığı nın 07.04.2014 tarihli 000745 sayılı yazısı (Arızalı olup garanti kapsamında yurtdışındaki satıcı firma tarafından değiştirilen telefonların ithalinde KDV ve ÖTV ödeneceği hk.)
Katma Değer Vergisi GENEL UYGULAMA Tebliği (26.04.2014 t. 28983 s. R.G.)
Katma Değer Vergisi Sirküleri (KDVK-60/2011-1) (KDV Kanununun uygulamasına ilişkin mevcut sirkülerlerin birleştirilmesi ile uygulamada tereddüt edilen hususlara yönelik açıklamalar hk.)
Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Karar - 2007/13033
Kanun No: 3065
Kabulü : 25/10/1984
BİRİNCİ KISIM
Mükellefiyet
BİRİNCİ BÖLÜM
Verginin Konusu
İlgili olarak bakınız:
Verginin konusunu teşkil eden işlemler:
MADDE 1- Türkiye'de yapılan aşağıdaki işlemler katma değer vergisine tabidir:
(1) Ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler.
(2) Her türlü mal ve hizmet ithalatı,
(3) Diğer faaliyetlerden doğan teslim ve hizmetler:
a) Posta, telefon, telgraf, teleks ve bunlara benzer hizmetler ile radyo ve televizyon hizmetleri,
c) Profesyonel sanatçıların yer aldığı gösteriler ve konserler ile profesyonel sporcuların katıldığı sportif faaliyetler, maçlar, yarışlar ve yarışmalar tertiplenmesi, gösterilmesi,
e) Boru hattı ile hampetrol, gaz ve bunların ürünlerinin taşınmaları,
f) Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde belirtilen mal ve hakların kiralanması işlemleri,
g) Genel ve katma bütçeli idarelere, il özel idarelerine, belediyeler ve köyler ile bunların teşkil ettikleri birliklere, üniversitelere, dernek ve vakıflara, her türlü mesleki kuruluşlara ait veya tabi olan veyahut bunlar tarafından kurulan veya işletilen müesseseler ile döner sermayeli kuruluşların veya bunlara ait veya tabi diğer müesseselerin ticari, sınai, zirai ve mesleki nitelikteki teslim ve hizmetleri,
h) Rekabet eşitsizliğini gidermek maksadıyla isteğe bağlı mükellefiyetler suretiyle vergilendirilecek teslim ve hizmetler.
Ticari, sınai, zirai faaliyet ile serbest meslek faaliyetinin devamlılığı, kapsamı ve niteliği Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre; Gelir Vergisi Kanununda açıklık bulunmadığı hallerde, Türk Ticaret Kanunu ve diğer ilgili mevzuat hükümlerine göre tayin ve tespit edilir.
Bu faaliyetlerin kanunların veya resmi makamların gösterdiği gerek üzerine yapılması, bunları yapanların hukuki statü ve kişilikleri, Türk tabiyetinde bulunup bulunmamaları, ikametgah veya işyerlerinin yahut kanuni merkez veya iş merkezlerinin Türkiye'de olup olmaması işlemlerin mahiyetini değiştirmez ve vergilendirmeye mani teşkil etmez.
İthalatın kamu sektörü, özel sektör veya herhangi bir gerçek veya tüzelkişi tarafından yapılması veya herhangi bir şekil ve surette gerçekleştirilmesi, özellik taşıması vergilendirmeye tesir etmez.
İlgili olarak bakınız:
MADDE 2 - (1) Teslim, bir mal üzerindeki tasarruf hakkının malik veya onun adına hareket edenlerce, alıcıya veya adına hareket edenlere devredilmesidir. Bir malın alıcı veya onun adına hareket edenlerin gösterdiği yere veya kişilere tevdii teslim hükmündedir. Malın alıcıya veya onun adına hareket edenlere gönderilmesi halinde, malın nakliyesinin başlatılması veya nakliyeci veya sürücüye tevdi edilmesi de mal teslimidir.
(2) Bir mal üzerindeki tasarruf hakkının iki veya daha fazla kimse tarafından zincirleme akit yapılmak suretiyle, malın bu arada el değiştirmeden doğrudan sonuncu kişiye devredilmesi halinde, aradaki safhaların her biri ayrı bir teslimdir.
(3) Su, elektrik, gaz, ısıtma, soğutma ve benzeri şekillerdeki dağıtımlar da mal teslimidir.
(4) Kap ve ambalajlar ile döküntü ve tali maddelerin geri verilmesinin mutat olduğu hallerde teslim bunlar dışında kalan maddeler itibariyle yapılmış sayılır. Bunların yerine aynı cins ve mahiyette kap ve ambalajlar ile döküntü tali maddelerin geri verilmesinde de aynı hüküm uygulanır.
İlgili olarak bakınız:
MADDE 3- Aşağıdaki haller teslim sayılır:
a) Vergiye tabi malların her ne suretle olursa olsun, vergiye tabi işlemler dışındaki amaçlarla işletmeden çekilmesi, vergiye tabi malların işletme personeline ücret, prim, ikramiye, hediye, teberru gibi namlarla verilmesi,
b) Vergiye tabi malların, üretilip teslimi vergiden istisna edilmiş olan mallar için her ne suretle olursa olsun kullanılması veya sarfı,
c) Mülkiyeti muhafaza kaydıyla yapılan satışlarda zilyedliğin devri,
İlgili olarak bakınız:
Hizmet:
MADDE 4 - (1) Hizmet, teslim ve teslim sayılan haller ile mal ithalatı dışında kalan işlemlerdir.
Bu işlemler; bir şeyi yapmak, işlemek, meydana getirmek, imal etmek, onarmak, temizlemek, muhafaza etmek, hazırlamak, değerlendirmek, kiralamak, bir şeyi yapmamayı taahhüt etmek gibi, şekillerde gerçekleşebilir.
(2) Bir hizmetin karşılığının bir mal teslimi veya diğer bir hizmet olması halinde bunların her biri ayrı işlem olup, hizmet veya teslim hükümlerine göre ayrı ayrı vergilendirilirler.
Hizmet Sayılan Haller:
MADDE 5 - Vergiye tabi bir hizmetten, işletme sahibinin, işletme personelinin veya diğer şahısların karşılıksız yararlandırılması hizmet sayılır.
İşlemlerin Türkiye'de yapılması
MADDE 6 - İşlemlerin Türkiye'de yapılması:
a) Malların teslim anında Türkiye'de bulunmasını,
İfade eder.
MADDE 7 - Türkiye ile yabancı ülkeler arasında yapılan taşımacılık ile transit taşıma işlerinde, hizmetin iç parkura isabet eden kısmı Türkiye'de yapılmış sayılır.
İKİNCİ BÖLÜM
Mükellef ve Vergi Sorumlusu
İlgili olarak bakınız:
MADDE 8 - (1) Katma Değer Vergisinin Mükellefi:
a) Mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde bu işleri yapanlar,
b) İthalatta mal ve hizmet ithal edenler,
c) Transit taşımalarda gümrük veya geçiş işlemine muhatap olanlar,
d) PTT İşletme Genel Müdürlüğü ve radyo ve televizyon kurumları,
g) 1 inci maddenin 3 üncü fıkrasının (c) bendine giren hallerde bunları tertipleyenler veya gösterenler
h) Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde belirtilen mal ve hakları kiraya verenler,
ı) İsteğe bağlı mükellefiyette talepte bulunanlardır.
İlgili olarak bakınız:
(2) Fiili yada kaydi envanter sırasında belgesiz mal bulundurulduğu veya belgesiz hizmet satın alındığının tespiti halinde, bu alışlar nedeniyle ziyaa uğratılan katma değer vergisi, belgesiz mal bulunduran veya hizmet satın alan mükelleften aranır.
Ancak belgesiz alınan mal ve hizmetleri satanlara, bu satışlarla ilgili olarak, vergi inceleme raporuna dayanılarak katma değer vergisi tarhiyatı yapıldığı takdirde, ziyaa uğratılan vergi ve buna ilişkin ceza ayrıca alıcılardan aranmaz.
Vergiyi Doğuran Olay
İlgili olarak bakınız:
Vergiyi doğuran olayın meydana gelmesi
MADDE 10 - Vergiyi Doğuran Olay:
a) Mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması,
b) Malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi,
c) Kısım kısım mal teslimi veya hizmet yapılması mutad olan veya bu hususlarda mutabık kalınan hallerde, her bir kısmın teslimi veya bir kısım hizmetin yapılması,
d) Komisyoncular vasıtasıyla veya konsinyasyon suretiyle yapılan satışlarda, malların alıcıya teslimi,
e) Malın alıcıya veya onun adına hareket edenlere gönderilmesi halinde, malın nakliyesine başlanması veya nakliyeci veya sürücüye tevdii,
g) Su, elektrik, gaz, ısıtma, soğutma ve benzeri enerji dağıtım veya kullanımlarında bunların bedellerinin tahakkuk ettirilmesi,
h) ..............................
Anında meydana gelir.
İKİNCİ KISIM
İstisnalar
BİRİNCİ BÖLÜM
İhracat İstisnası
İlgili olarak bakınız:
Katma Değer Vergisi Sirküleri (KDV-70/ 2023-1) (Mücbir Sebep Nedeniyle İhraç Kayıtlı Teslimlere İlişkin İhracat Sürelerinin Uzatılması)
Gümrükler Genel Müdürlüğünün 25.01.2017 tarihli ve 22121849 sayılı yazısı (Geri Gelen Eşyada İade Alınan KDV nin Faizi Hakkında)
Gelir İdaresi Başkanlığının 04.11.2013 tarihli 39044742-KDV.11-1740 sayılı Özelgesi (Hariçte İşleme İzin Belgesi kapsamında ihraç edilecek malın KDV Kan. 11/1-c maddesi kapsamında alımının yapılıp yapılamayacağı hk.)
Gelir İdaresi Başkanlığı nın 19.04.2013 tarihli 601 sayılı yazısı (Finansal kiralama yoluyla alınan iş makinesinin yurt dışına ihraç edilmesi durumunda iade talebi hk.)
MADDE 11 - (1) Aşağıdaki teslim ve hizmetler vergiden müstesnadır :
b) Türkiye'de ikamet etmeyen yolcuların satın alarak Türkiye dışına götürdükleri malların teslimi anında Katma Değer Vergisi tahsil edilir. Ancak gümrükten malın çıkışı anında fatura veya belgenin ibrazında tahsil edilen Katma Değer Vergisi iade olunur.
c) İhraç edilmek şartıyla imalatçılar tarafından kendilerine teslim edilen mallara ait katma değer vergisi, ihracatçılar tarafından ödenmez. Mükelleflerce tahsil edilmeyen ancak ilgili dönem beyannamesinde beyan edilecek olan bu vergi, vergi dairesince tarh ve tahakkuk ettirilerek tecil olunur.
Söz konusu malların, ihracatçıya teslim tarihini takip eden ay başından itibaren 3 ay içinde ihraç edilmesi halinde, tecil edilen vergi terkin olunur.
Tecil veya terkin edilen bu vergiler hakkında ihracatçılar bakımından bu Kanunun 32 nci maddesi hükmü uygulanmaz.
İhracatçılara mal teslim eden imalatçılara iade edilmesi gereken Katma Değer Vergisi, ihracat işlemlerinin tamamlanmasından sonra yapılır. İade veya tecil olunacak vergi miktarı, mükellefin ilgili dönem beyannamesinde yer alan bilgiler mukayese edilmek suretiyle hesaplanır.
(2) Maliye ve Gümrük Bakanlığı, Katma Değer Vergisi tahsil edilmeden teslim edilecek mal miktarını; ihracatçı ve ihracatçıya mal teslim edenlerin her biri için, bir önceki yıl iş hacmi, cari yıldaki işlemler ve vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla gerekli görülen hallerde sınırlamaya ve bu istisnaların uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ile istisnanın uygulanacağı asgari miktarları tespite yetkilidir.
Daha fazla bilgi için bknz:
İhracat teslimi ve yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmetler:
Yetkili gümrük antrepoları ile buralarda düzenlenmesi zorunlu belgeleri belirlemeye, konulacak malın cinsi ve miktarı ile bunların antrepoda bekleme sürelerine ilişkin olarak sınırlama getirmeye, Gümrük Müsteşarlığının görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığı yetkilidir.
Yetkili gümrük antrepolarının işleyişine ilişkin olarak bu fıkra uyarınca belirlenen esaslara uyulmaması halinde ziyaa uğratılan vergi, buna ilişkin olarak kesilecek ceza ve hesaplanacak gecikme faizinin ödenmesinden katma değer vergisi iadesi alanla birlikte antrepo işleticisi de müteselsilen sorumludur.
(2) Yurt dışındaki müşteri tabiri; ikametgahı, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında olan alıcılar ile yurt içinde bulunan bir firmanın yurt dışında kendi adına müstakilen faaliyet gösteren şubelerini ifade eder. Bir hizmetin yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmet sayılabilmesi için aşağıdaki şartlar yerine getirilmiş olmalıdır.
a) Hizmetler yurt dışındaki bir müşteri için yapılmış olmalıdır.
b) Hizmetten yurt dışında faydalanılmalıdır.
a) Fason hizmet serbest bölgelerde faaliyet gösteren müşteriler için yapılmış olmalıdır.
b) Fason hizmetten serbest bölgelerde faydalanılmalıdır.
Daha fazla bilgi için bknz:
İlgili olarak bakınız:
İlgili olarak bakınız:
Madde 13 - Aşağıdaki teslim ve hizmetler vergiden müstesnadır.
Madde 13/a bendi ile ilgili olarak bakınız:
Madde 13/c bendi ile ilgili olarak bakınız:
- Gümrükler Genel Müdürlüğünün 06.06.2024 tarihli 97608308 sayılı yazısı (04.04.2024 - 551-B/33 - İnceleme Raporu - PETR1 Muafiyet Kodu)
- Katma Değer Vergisi Sirküleri (KDV-66 /2014-1)
- Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin (II/B-5)
Madde 13/d bendi ile ilgili olarak bakınız:
- Genelge No: 2019/30 (TPS-Yatırım Teşvik Belgesi Sahibi Mükelleflere Verilecek İstisna Belgesi)
- Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin (II/B-5)
- Gelir İdaresi Başkanlığının 06.03.2015 tarihli 39044742-010.01-378 sayılı Özelgesi (Yatırım teşvik belgesi kapsamında istisna uygulanması)
- 2011/2604 sayılı Karar (Yatırım teşvik belgesi kapsamında makine ve teçhizatın finansal kiralamasında yüzde 1 KDV uygulanacak)
- Gümrükler Kontrol Genel Müdürlüğünün 2011/9 Sayılı Genelgesi
- Gümrükler Kontrol Genel Müdürlüğünün 2009/21 Sayılı Genelgesi
Madde 13/e bendi ile ilgili olarak bakınız:
Madde 13/f bendi ile ilgili olarak bakınız:
- Genelge No: 2021/2 (TPS-Emniyet Genel Müdürlüğü-KDV İstisna Belgesi)
Madde 13/ı bendi ile ilgili olarak bakınız:
- Gelir İdaresi Başkanlığı İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının 31.03.2023 tarihli ve 387297 sayılı Özelgesi (Ticari hayatta termo bombe olarak isimlendirilen eşyanın KDV oranı)
- Gümrükler Genel Müdürlüğünün 20.10.2017 tarihli 28860877 sayılı yazısı (Gübrelerde KDV İstisnasında tescil belgesi olsa dahi gübre olarak değerlendirilmeyecek eşya listesi)
- Gümrükler Genel Müdürlüğünün 11.08.2017 tarihli 27248142 sayılı tasarruflu yazısı (23. fasıl hayvan yemleri ve gübrenin tarımsal amaç dışında kullanılmaması durumunda kdv istisnası hk.)
- 06.03.2017 tarihli ve 2317236 sayılı yazı (2309.90 Tarife Altpozisyonunda Yer Alan GTİP lerde Sınıflandırılan Eşyaların KDV Oranları)
- 13.01.2017 tarihli 21808596 sayılı tasarruflu yazı (KDV Kanununu 13-ı istisna kapsamında yağlı soya (fullfat), kepek, razmol, yemlik lahana, gübre ve gübre hammaddelerin teslimine ilişkin KDV oranları)
- Gümrükler Genel Müdürlüğünün 04.11.2016 tarihli 19905597 sayılı yazısı (Gübre ve gübre hammaddesi ile yemlerin ithalatıda KDV muafiyetinin bilge sistemi kodlaması hk. (KD13IG, KD13IH ve KD13IY))
- KDV istisnasının beyanı için BİLGE sisteminde muafiyet kodları tanımlanmıştır.(KD13IG; 3065 s. KDV K. 13/I mad. İst. Gübreye KDV Muafiyeti; KD13IH; 3065 s. KDV K. 13/I mad. İst. Gübre Hammaddesine KDV Muafiyeti; KD13IY; 3065 s. KDV K. 13/I mad. İst. Yemlere KDV Muafiyeti)
- KDV Uygulama Tebliği- (II/B-11), EK-23A, EK-23B (Gübre ve Yemlerde KDV istisnasına ilişkin açıklama ve ekler)
- Gelir İdaresi Başkanlığının 24.02.2016 tarihli ve 290 sayılı yazısı (Yem ve Gübrelerde Katma Değer Vergisi istisnası hk.)
Madde 13/i bendi ile ilgili olarak bakınız:
- KDV Uygulama Tebliği- (II/B-12), EK-24 (İstisna uygulamasına ilişkin usul ve esaslar)
- Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının 15.01.2021 tarihli ve E.37659 sayılı Özelgesi (Denizcilik sektöründe kullanılan kılavuzun teslim ve ithalinde 13/n istisnası)
- Gümrükler Genel Müdürlüğünün 09.04.2020 tarihli 53772888 sayılı yazısı (7200 Rejim Kodlu Antrepo Beyannameleri İle GSM'lere Alınan Eşya)
- KDV Uygulama Tebliği- (II/B-17), (Basılı Kitap ve Süreli Yayınların Tesliminde İstisna)
- 3065 s. KDV K. 13/n mad. Kaps.(basılı kitap-süreli yayın) Muafiyet Kodu (KDV13N)
İlgili olarak bakınız:
KDV Uygulama Tebliği- (II/B-17), (3065 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinde sayılan istisnaların uygulanmasında alt limit, KDV hariç 100 TL olarak tespit edilmiştir.
2004/8127 sayılı Karar (KDV Kanunu'nun 13 üncü maddesi kapsamında vergiden istisna olan teslim ve hizmetlerde uygulanacak asgari tutar hakkında karar)
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Taşımacılık İstisnası
İlgili olarak bakınız:
MADDE 14 - (1) Transit ve Türkiye ile yabancı ülkeler arasında yapılan taşımacılık işlerinde, Cumhurbaşkanı(Değişiklik: KHK/700 - M90) tarafından belirlenecek taşıma işleri vergiden müstesnadır.
(2) Bu istisna, ikametgahı, kanuni merkezi ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayan mükelleflere, ilgili ülkeler itibariyle karşılıklı olmak şartıyla tanınır.
İlgili olarak bakınız: 2006/10784 sayılı Karar (İstisna uygulanacak sınır kapıları)
Maliye Bakanlığı, bu istisna uygulamasına ilişkin usûl ve esasları belirlemeye yetkilidir.
Diplomatik İstisnalar
İlgili olarak bakınız:
Katma Değer Vergisi Sirküleri (KDVK-55/2010-3) (Diplomatik misyonlar ve konsolosluklar ile uluslararası kuruluşların mensuplarına diplomatik istisna kapsamında yapılan iade işlemleri hk.)
MADDE 15 - (1) Aşağıdaki teslim ve hizmetler vergiden müstesnadır:
a) Karşılıklı olmak kaydıyla, yabancı devletlerin Türkiye'deki diplomatik temsilciliklerine, konsolosluklarına ve bunların diplomatik haklara sahip mensuplarına yapılan teslim ve hizmetler,
b) Uluslararası anlaşmalar gereğince vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlara ve bunların mensuplarına yapılan teslim ve hizmetler,
(2) Bu istisnaların uygulamasına ilişkin usul ve esaslar ile istisnanın uygulanacağı asgari miktarları tespite Maliye ve Gümrük Bakanlığı yetkilidir.
İlgili olarak bakınız:
İthalat istisnası
MADDE 16 -(1) Aşağıdaki teslim ve hizmetler vergiden müstesnadır:
a) Bu Kanuna göre teslimleri vergiden istisna edilen mal ve hizmetlerin ithali,
ALTINCI BÖLÜM
Sosyal ve Askeri amaçlı İstisnalarla Diğer İstisnalar
İlgili olarak bakınız:
Gümrükler Genel Müdürlüğünün 10.06.2025 tarihli 110137375 sayılı yazısı (Eşya bedelsiz ve üniversite adına geliyor ise GK7A, KD17B ve OTV1 muafiyet kodlarının kullanılabileceği hk.)
Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği (Tebliğin ilgili maddeleri: I/B-6.2 )
MADDE 17 - (1) Kültür ve Eğitim Amacı Taşıyan İstisnalar:
Genel ve katma bütçeli daireler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların teşkil ettikleri birlikler, üniversiteler, döner sermayeli kuruluşlar, kanunla ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle(Ek: KHK/700 - M90) kurulan kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, siyasi partiler ve sendikalar, kanunla kurulan veya tüzel kişiliğe haiz emekli ve yardım sandıkları, kamu menfaatine yararlı dernekler, tarımsal amaçlı kooperatifler ve Cumhurbaşkanınca(Değişiklik: KHK/700 - M90) vergi muafiyeti tanınan vakıfların;
a) İlim, fen ve güzel sanatları, tarımı yaymak, ıslah ve teşvik etmek amacıyla yaptıkları teslim ve hizmetleri,
b) Tiyatro, konser salonu, kütüphane, sergi, okuma ve konferans salonları ile spor tesisleri işletmek veya yönetmek suretiyle ifa ettikleri kültür ve eğitim faaliyetlerine ilişkin teslim ve hizmetleri,
Madde 17/2 ile ilgili olarak bakınız:
(2) Sosyal Amaç Taşıyan İstisnalar:
Madde 17/2 ile ilgili olarak bakınız:
- Katma Değer Vergisi Genel Tebliği Tebliği (Tebliğin ilgili maddeleri: I/B-12 )
- Katma Değer Vergisi Genel Tebliği Tebliği (Tebliğin ilgili maddeleri: (II/F) )
Maliye Bakanlığı, istisna kapsamına girecek mal ve hizmetler ile bunların asgari tutarlarını ve bu bendin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları tespit etmeye yetkilidir.
(3) Askeri Amaç Taşıyan İstisnalar
b) .......................
c) .......................
Madde 17/4-a ile ilgili olarak bakınız:
Madde 17/4-c, ı, ö ile ilgili olarak bakınız:
- Katma Değer Vergisi Genel Tebliği Tebliği (Tebliğin ilgili maddeleri: I/B-13 )
- Katma Değer Vergisi Genel Tebliği Tebliği (Tebliğin ilgili maddeleri: (II/F) )
Madde 17/4-g ile ilgili olarak bakınız:
- Gümrükler Genel Müdürlüğünün 07.06.2016 tarihli ve 16532330 sayılı yazısı (Plastik hurdasının ikincil işlem görmüş ürün olarak ithalatında KDV muafiyet uygulaması hk.)
- 26.05.2016 tarihli ve 16227186 sayılı yazı (Kıymetli madenler ile kıymetli taşların KKDF muafiyeti ve KDV mufaiyeti hususlarındaki tereddütler)
- Katma Değer Vergisi Sirküleri (KDV-67 /2014-2) (Kıymetli taş teslimindeki istisna uygulamasına ilişkin açıklamalar hk.)
- Gelir İdaresi Başkanlığının 18.04.2014 tarihli 84974990-130[17-2013/15]-336 sayılı Özelgesi (Çinko küllerinin ithalinin KDV den istisna olup olmadığı hk.)
- Gümrükler Genel Müdürlüğünün 09.12.2011 tarihli 09651 sayılı tasarruflu yazısı (Dore külçe altın ve düşük ayarlı külçe altının da külçe altın kapsamında KDV den muaf olacağı hk.)
- Gümrükler Genel Müdürlüğü nün 16.11.2011 tarihli 08093 sayılı tasarruflu yazısı (Dore külçe altın ve düşük ayarlı külçe altın ithalatında KDV uygulaması hk.)
- 11.04.2008 tarihli 09493 sayılı tasarruflu yazı
- 15.06.2005 tarihli 15127 sayılı, 01.03.2005 tarihli 05137 sayılı ve 28.11.2005 tarihli 030229 sayılı tasarruflu yazılar.
- 93 ve 86 nolu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğleri
i) Varlık ve hakların, Türkiye Varlık Fonu ve alt fonlara devri ile bu varlık ve hakların Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi tarafından yönetilmesi suretiyle yapılan teslim ve hizmetler,
Bu bent kapsamında istisna edilen işlemler bakımından, 30 uncu maddenin birinci fıkrasının (a) bendi hükmü uygulanmaz.
j) Boru hattı ile yapılan yabancı ham petrol, gaz ve bunların ürünlerinin taşınması hizmetleri.
Madde 17/4-m ile ilgili olarak bakınız: 02.11.2007 tarihli 31107 sayılı tasarruflu yazı
Bu istisna işlem bedelinden Fona intikal eden tutarla orantılı uygulanır.
- Risk Yönetimi, Tasfiye ve Döner Sermaye Genel Müdürlüğünün 27.05.2021 tarihli 64213862 sayılı yazısı (Ardiye Ücretlerinden KDV Hesaplanması)
İstisna kapsamında teslim edilen kıymetlerin iktisabında yüklenilen ve teslimin yapıldığı döneme kadar indirim yoluyla giderilemeyen katma değer vergisi, teslimin yapıldığı hesap dönemine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınır.
Madde 17/4-s ile ilgili olarak bakınız: 31.05.2007 tarihli 16358 sayılı tasarruflu yazı
v) 3/6/2007 tarihli ve 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu uyarınca oluşturulan Sigorta Tahkim Komisyonu tarafından münhasıran uyuşmazlıkların çözümüne ilişkin olarak verilen hizmetler.
YEDİNCİ BÖLÜM
İstisnadan Vazgeçme ve İstisnaların Sınırı
(3) İstisnadan vazgeçeceklerin talepleri üzerine, vergi dairesince, vergi mükellefiyetleri talep tarihinden itibaren tesis olunur. Bu şekilde mükellef olanlar üç yıl geçmedikçe mükellefiyetten çıkamazlar. Mükellefler üç yıllık sürenin bitiminden önce mükellefiyetten çıkma talebinde bulunmadıkları takdirde mükellefiyet yeniden üç yıl süre ile uzatılmış sayılır.
İlgili olarak bakınız:
MADDE 19 - (1) Diğer kanunlardaki vergi muaflık ve istisna hükümleri bu vergi bakımından geçersizdir. Katma değer vergisine ilişkin istisna ve muafiyetler ancak bu Kanuna hüküm eklenmek veya bu Kanunda değişiklik yapılmak suretiyle düzenlenir.
(2) Uluslararası anlaşma hükümleri saklıdır.
ÜÇÜNCÜ KISIM
Matrah, Nispet ve İndirim
BİRİNCİ BÖLÜM
İlgili olarak bakınız:
Matrah
Teslim ve hizmet işlemlerinde matrah:
MADDE 20 - (1) Teslim ve hizmet işlemlerinde matrah, bu işlemlerin karşılığını teşkil eden bedeldir.
(2) Bedel deyimi, malı teslim alan veya kendisine hizmet yapılan veyahut bunlar adına hareket edenlerden bu işlemler karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan veya bunlarca borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamını ifade eder.
(4) Belli bir tarifeye göre fiyatı tespit edilen işler ile bedelin biletle tahsil edildiği hallerde tarife ve bilet bedeli Katma Değer Vergisi dahil edilerek tespit olunur ve vergi müşteriye ayrıca intikal ettirilmez.
İlgili olarak bakınız:
MADDE 21 - İthalatta verginin matrahı aşağıda gösterilen unsurların toplamıdır:
a) İthal edilen malın gümrük vergisi tarhına esas olan kıymeti, gümrük vergisinin kıymet esasına göre alınmaması veya malın gümrük vergisinden muaf olması halinde sigorta ve navlun bedelleri dahil (CIF) değeri, bunun belli olmadığı hallerde malın gümrükçe tespit edilecek değeri,
b) İthalat sırasında ödenen her türlü vergi, resim, harç ve paylar,
Uluslararası yük ve yolcu taşımalarında matrah:
MADDE 22 - İkametgahı, kanuni merkezi ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayanlar tarafından yabancı ülkeler ile Türkiye arasında yapılan taşımacılık ile transit taşımacılıkta şahıs ve ton başına kilometre itibariyle yurt içi emsalleri göz önüne alınmak suretiyle matrah tespitine Maliye ve Gümrük Bakanlığı yetkilidir.
İlgili olarak bakınız:
MADDE 23 - Özel matrah şekilleri şunlardır:
a) Spor-Toto oyununda ve Milli Piyango dahil her türlü piyangoda, oyuna ve piyangoya katılma bedeli,
b) At yarışları ve diğer müşterek bahis ve talih oyunlarında bu yarış ve oyunlara katılma karşılığında alınan bedel ile bunların icra edildiği mahallere giriş karşılığında alınan bedel,
c) Profesyonel sanatçıların yer aldığı gösteriler ve konserler ile profesyonel sporcuların katıldığı sportif faaliyetler, maçlar ve yarışlar ve yarışmalar tertiplenmesi ve gösterilmesinde bunların icra edildiği mahallere giriş karşılığında alınan bedel ile bu mahallerde yapılan teslim ve hizmetlerin bedeli,